MARGARIINI VASTAAN GHEE-VOI
Tutkitaanpa paria “totuutta” tarkemmin.
Suomessa verisuonitauteja aiheuttavat ensisijaisesti voi ja muut eläinrasvat.
Tarkempaa tietoa asiasta:
a) Vain 6% miehistä ja 3% naisista Suomessa syövät voita. Voin väitetään oleva pääasiallinen syy maassa laajalti esiintyviin verisuonitauteihin.
b) 1920-luvulla keksittiin margariini. Siitä lähtien verisuonitaudit ovat lisääntyneet suorassa suhteessa margariinin kulutukseen.
c) Kuten näette, erityyppisten margariinien valmistusmenetelmät antavat selvän kuvan ”terveellisyydestä”.
Onko margariini ravitsevaa ruokaa?
Kasvirasvojen tie pöytään:
Tavallisia kasviöljyjä ja margariinia pidetään yleisesti terveellisinä ja niiden katsotaan jopa torjuvan esim. verisuonitauteja.
Mutta kuinka orgaanisia ne ovat?
On oleellista tutkia näiden tuotteiden valmistusprosessia jotta voidaan arvioida kuinka terveellisiä ne ovat:
Useimmat öljyssä olevat luonnolliset ravintoaineet on poistettu tai tuhottu valmistusprosessissa.
Lisäksi teollisessa prosessissa käytetty vety ja erittäin korkeat lämpötilat muuttavat öljyn rasvahapot vaaralliseen muotoon, jota ihmiskeho ei voi käyttää hyväkseen.
Keho pitää tällöin luonnollista öljyä vierasaineena.
Tieteelliset tutkimukset ovat todenneet, että prosessoiduilla kasvirasvoilla on monia haitallisia vaikutuksia ihmisen terveyteen, mm. heikentynyt immuniteetti, erilaisten kasvainten ja syövän lisääntynyt riski, dementia, diabetes, ennenaikainen vanheneminen ja verenkiertohäiriöt, mutta näitä tuotteita markkinoidaan edelleen ja asia ei juuri ole saanut median huomiota.
Kasviöljyjen ja margariinin tuotanto alkoi 1920-luvulla, aikana jolloin verisuonten kovettuminen ja sydänsairaudet olivat melko tuntemattomia. Tuosta ajasta lähtien kuitenkin prosessoitujen kasvirasvojen yleistyminen on verrattavissa verisuonisairauksien lisääntyneeseen määrään.
- Siementen jauhaminen ja öljyn valuttaminen pois
Heksaani ja heptaani ovat kaksi yleisimmin käytettyä liuotinta öljyn poistamiseen ja öljypitoisten siementen, pähkinöiden ja vihannesten jauhamiseen (bensiinissä oleva hiilivety). - Liuotinaineen poistaminen
Seosta höyrytetään n. 150 °C lämpötilassa liuotinaineen poistamiseksi. - Öljyn valkaisu
Öljy valkaistaan tai siitä poistetaan värit (beetakaroteeni ja lehtivihreä) erilaisilla suodatustekniikoilla tai kuumentamalla 110 °C lämpötilassa. - Hajun poistaminen
Kuumaa öljyä pidetään 30-60 minuutin ajan korkeassa 240-270 °C tyhjiölämpötilassa hajujen poistamiseksi. - Puhdistus ja lesitiinin poisto lipeäkivellä
Öljystä riippuen lesitiini voidaan myös poistaa ja lipeäkiveä voidaan käyttää sen puhdistamiseen. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippuayhdisteitä, joiden poistamiseen tarvitaan lisäkäsittelyitä. - Kylmäkäsittely tai “talvikäsittely”
Öljyn jäähdytys ja suodatus on yksi mahdollinen talvikäsittely, joka estää öljyn saostumisen kun sitä säilytetään jääkaapissa.
Lopullinen tuote on läpinäkyvä, melko vakaa ja lähes mauton öljy, joka on valmista käytettäväksi margariiniteollisuuden raaka-aineeksi tai laitettavaksi kaupan hyllylle myyntiin.
Margariinin valmistusta varten öljyä pitää vielä käsitellä lisää:
- Vedyn käyttö (hydraus)
Öljyä käsitellään vetykaasulla margariinin valmistamiseksi, mikä muuttaa öljyn jäykempään muotoon (helppo levittää leivälle).
Prosessin aikana öljyä käsitellään 6–8 tunnin ajan paineistetussa korkeassa lämpötilassa (120–210 °C).
Apuna käytetään metallikatalyyttiä—useimmiten nikkeliä tai nikkelin ja alumiinin sekoitusta.
Lopullinen tuote saattaa sisältää jälkiä katalyytistä.
Öljylle voidaan tehdä osittainen tai täysi hydraus.
Suomessa käytetään hydrauksen sijaan ns. kristallisointimenetelmää erityyppisten margariinien muuttamiseksi jähmeään muotoon.
- Lisäaineet
Margariiniin täytyy lisätä joukko lisäaineita ja synteettisiä vitamiineja jotta sille saataisiin voin kaltainen ulkonäkö ja “vitamiinipitoinen” koostumus.
Rasvat jotka parantavat tappavat rasvat: Laatijat Erasmus Udo, JS ja Pekka Lahtinen
Onneksi tuore voi ilman kemikaaleja sekä kylmäpuristetut kasviöljyt (erityisesti kylmäpuristettu oliiviöljy) ovat luonnollinen korvaaja kuolleille kasvirasvoille.
Terveellisen voin resepti:
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl huoneenlämpöistä auringonkukkaöljyä (oliiviöljyssä on oliiviöljyn maku) ja 1 dl jääkaappikylmää lähdevettä tai muuta samankaltaista nestettä (ei hanavettä) yhdistetään blenderissä.
- Ainesosat yhdistetään sekoittamalla hyvin (1-2 min.) Tämä tuore levite laitetaan sopivaan astiaan ja jäähdytetään. Se on heti käyttövalmista.
Itse tehty ghee-voi:
Käytä suolatonta, orgaanista ruohovoita ja käytä aina parhaita mahdollisia aineksia.
- Laita noin kilo voita pieneen pataan ja lämmitä varovasti. Huomaat että ghee erottuu kolmeksi kerrokseksi, kun voi on sulanut ja alkanut kiehua hiljalleen.
- Kattilaan alkaa muodostua vaahtoa ja roiskeita, mikä johtuu veden haihtumisesta.
Kuori vaahto pois lusikalla (tämä täytyy tehdä monta kertaa).
Vaahto muuttuu läpinäkyviksi kupliksi kun ghee edelleen kiehuu ja keskimmäinen kerros muuttuu läpinäkyväksi.
Maidon kiinteän aineen pitäisi myös alkaa jäädä padan pohjalle.
- Gheen pitäisi olla valmista 25 – 30 minuutissa. Kun olet ottanut padan pois hellalta, valuta ghee lasipurkkiin ja anna sen jäähtyä muutaman minuutiin ajan. Kun ghee jäähtyy, siitä tulee läpinäkymätöntä ja vaaleankeltaista.
Katso yllä olevasta opastusvideosta kuinka valmistan gheen.
Gheetä voidaan säilyttää muutama kuukausi huoneen lämmössä kaapissa (suojassa suoralta auringonvalolta).
On suositeltavaa laittaa se jääkaappiin, missä se säilyy hyvänä noin vuoden verran jos aiot säilyttää sitä pidemmän aikaa.
Ghee-voin terveysvaikutukset
Terveyden perusasiat ja raaka-aineet
Aurinko on tietysti pääasiallinen D-vitamiinin lähde, mutta se vanhentaa ihoa.
Eikä aina ole helppoa saada vaadittua 15 minuuttia auringonpaistetta joka päivä – ilman paitaa – jotta saisi tarpeellisen määrän D-vitamiinia.
Kirkastettua voita, joka on valmistettu tuoreesta orgaanisesta ruohoa syövän lehmän maidosta on saatavissa ruoka-aineissa.
Ghee-voissa on A-, D-, E- ja K-vitamiinia.
Gheessä ei ole kaseiinia.
Maun ja korkean palamispisteen vuoksi kirkastettu voi eli ghee on erinomaista paistamiseen, koska se antaa ruualle hienon paahteisen, pähkinäisen rakenteen (250C).
Intialaisessa ja etelä-Aasialaisessa keittiössä ghee on peruselintarvike, jota voidaan käyttää maustamattomana ja maustettuna monin eri tavoin, esimerkiksi valmistettaessa vain riisiä tai leipää.
Avaamisen jälkeen ghee tulee säilyttää suljettavassa astiassa viileässä paikassa.
Orgaaninen, ei sisällä gluteenia, kaseiinia eikä geenimuunneltuja aineksia.
Ei sisällä säilöntä- eikä lisäaineita.
Ayurveda modernin lääketieteen valossa.
Ghee on terveyden ylläpitäjä, joka on hyväksi elinvoimallesi sekä älyllesi.
Ghee on voimakasta ruokaa, se on myös kirkastettua voita.
Alla on lueteltu ghee-voin edut. Se on erinomaista ruoanlaittoon ja maistuu hyvältä.
- Ruokaa voidaan paistaa ghee-voissa korkealla lämpötilalla (250 °C tai 482 °F).
Ghee-voita on helppo käyttää eikä se tuota vapaita radikaaleja kuten monet öljyt.
- Jotku ghee-sekoitukset voivat säilyä jopa 100 vuotta hyvänä.
- Ghee-voita voi käyttää vaikka olisi allerginen laktoosille tai kaseiinille.
Vaikka ghee on valmistettu alunperin maidosta tehdystä voista, suurin osa allergikoista voi silti käyttää sitä.
Ylivoimainen ravintosisältö
- Gheessä on runsaasti A- ja E-vitamiineja ja ne ovat helposti imeytyvässä muodossa.
- Ghee sisältää merkittäviä määriä K2-vitamiinia ja CLA:ta (Conjugated Linoleic Acid), eli antioksidanttia joka esimerkiksi tappaa viruksia, jotka ovat peräisin ruohoa syövistä lehmistä.
Energian ja painon hallinta
- Ghee on runsaasti ravintoaineita sisältävä voi.
Ghee sisältää paljon keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka imeytyvät suoraan maksaan ja poltetaan kuten rasva.
Urheilijat voivat käyttää gheetä pysyvänä energian lähteenä.
- Painonhallinta
Nämä keskipitkäketjuiset rasvahapot antavat energiaa, jota voidaan käyttää polttamaan muita rasvoja ja alentamaan painoa.
Parantaa immuniteettia ja edistää ruoansulatusta
Toisin kuin muissa rasvoissa, gheessä on paljon lyhytketjuista rasvahappoa eli voihappoa.
Kun kuitu muuttuu voihapoksi, jota sitten käytetään sisäelinten energiaksi, se on eduksi terveellisille bakteereille.
Koska terve keho tuottaa oman gheensä, voit käyttämällä sitä itse auttaa kehon prosesseja.
Tutkimusten mukaan ihmisen ruuansulatusjärjestelmä ei tuota voihappoa jos se ei ole hyvässä kunnossa.
- Vahva immuunijärjestelmä
Tutkimusten mukaan terveellinen määrä voihappoa lisää tappaja-T-solujen määrää sisäelimissä, ja varmistaa näin vahvan immuunijärjestelmän. - Vähentää turvotusta ja ehkäisee syöpää. Tutkijat käyttävät voihapon suolihuuhtelua ja suun kautta otettavia lisäaineita hoitamaan suolistotulehduksia, kuten Crohnin tauti, ja haavaista paksusuolen tulehdusta.
Ayurvedan harjoittajat ovat vuosituhansien ajan käyttäneet gheetä laksatiivina vähentämään verenpaineen aiheuttamaa turvotusta.
Tässä monipuolisesti eri yhteyksissä käytettyjä paksusuolihuuhtelun käyttötarkoituksia:
Tulehtuneeseen koliittiin laitetaan noin 1.183 l kuumaa gheetä suoraan suolistoon
AYURVEDA ENEMA BASTI Reseptejä
Ayurvedassa (Ayurvedic peräruiske) on useita Basti-reseptejä.
Olen sisällyttänyt tähän muutamia näistä laajoista resepteistä, mutta haluan muistuttaa että jos sinulla on vakavia sairauksia sinun tulisi konsultoida joko laillistettua ayurveda-lääkäriä, naturopaattia tai muuta lääkäriä.
Jokaisessa reseptissä on etunsa ja rajoituksensa.
Ota huomioon ravitsemus: Bastia voidaan käyttää avuksi tietyissä ravitsemuksellisissa epätasapainotiloissa; mutta näiden reseptien tarkoitus ei ole käyttää niitä minkään erityisen tilan parantamiseksi.
Huolimatta siitä että 2 oz. seesamöljy-Basti voi olla hyödyksi jos ummetus on vakava ongelma, basti-hoitoja ei tulisi käyttää vanhemmille tai heikoille ihmisille.
Ayurvedic Basti edellyttää tiettyjen
kasviyhdisteiden ruiskuttamista seesamöljyyn liuotettuna suolistoon.
Panchakarman viidestä parhaasta hoidosta voimakkain on basti.
Lääkeperäisiä peräruiskeita käytetään moniin eri toimintoihin.
Basti-hoitoja käytetään tyypillisesti edistämään irronneen Vata dosha’n poistumista peräaukon kautta.
Ummetus, paksusuolen turvotus, jatkuva kuume, flunssa, seksuaaliset häiriöt, munuaiskivet, sydänkipu, pahoinvointi, selkäsärky, niskasärky ja liikahappoisuus ovat esimerkkejä vatan häiriötiloista.
Lääkettä annetaan peräsuolen kautta, koska vataa on ensisijaisesti suolistossa ja luustossa.
Basti voi auttaa kehoa ikääntymään sulavammin, antamaan elinvoimaa ja ikää ja parantamaan ääntä ja ihoa oikein toteutettuna.
Peräruiskeita ei tule antaa henkilöille joilla on vakava anemia, kroonista vatsakipua, vuotava peräsuoli, yskää, ripulia tai hengenahdistusta.
UMMETUKSEN PARANNUSKEINOT AYURVEDASSA
Tridoshic Basti: Hyödyllinen kaikille
Lämmintä seesamiöljyä 118ml
Orgaanista raakahunajaa, 118ml
118ml lämmintä puhdasta vettä
Sekoita aineet kunnolla, anna peräruiske, ja jos voit, pidä se sisällä ainakin 15 minuuttia.
Huomio: Sekoituksen tulee olla lämmintä kun sitä käytetään. Tällä peräruiskeella ei ole haittavaikutuksia.
Vakaviin VATA-ongelmiin kuten dementia tai neuropaattiset säryt:
0,5 l puhdasta vettä
1 ounce kutakin: anis, Ashwagandha, brami, keitetään 20 minuuttia kansi päällä, jäähdytetään sitten ruumiinlämpöiseksi ennen siivilöintiä
Lisää sitten:
59 ml hunajaa
59 ml seesamiöljyä
1 tl suolaa
Sekoita huolellisesti, anna peräruiske ja pidä sisällä ainakin 15 minuuttia.
Huomioi että seos pitää lämmittää ennen käyttöä.
UMMETUKSEEN käytetään öljy-bastia
Lämmintä seesamiöljyä 118ml
Pidä sisällä ainakin 30 minuuttia.
Ravitseva peräruiske:
2 tai 3 probioottista kapselia
Lämmintä seesamiöljyä 118 ml (tai oliivi- tai auringonkukkaöljyä)
2 kapselia E-vitamiinia
1 tl jauhettua glutamiinia
Lisää 10 tippaa mitä tahansa alkoholitonta yrttitinktuuraa; kainosalkoruusut, punahattu, kurjenpolvet, hurmejuuri, raunioyrtti tai punajalava jos sinulla on suolistotulehdus.
Sekoita ainekset kunnolla, anna peräruiske ja pidä sitä niin kauan kuin mahdollista.
Jos sinulla on paksusuolitulehdus, tee tämä joka päivä ensimmäisen viikon aikana, sitten kahdesti tai kolmesti viikossa.
Muut ravintolisät
Aliravitsemukseen tai vakaviin Vata-sairauksiin voidaan käyttää peräruiskeena lämmintä maitoa, naudanlihalientä, luuydinlientä tai mitä muita tahansa ravintoseoksia.
Huomautus: Ennen tämän peräruiskeen käyttöä olisi suositeltavaa käydä pätevän ayurveda-lääkärin puheilla.
Lähteet: Michi Nadler, Sedona Detox Center dba Chintamani Therapeutics seuraavaa paksusuolen hoitoa ja ayurveda-hoitoja varten.
http://www.michimagic.com/index.htm
- Vahva ruokahalu
Ruoansulatusprosessia auttaa ghee, joka lisää vatsahapon muodostumista. Parantuneesta ruuansulatuksesta seuraa parempi terveys ja painon aleneminen.
Sielu ja mieli:
- Tunnemolekyyli
Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että negatiivinen ajattelu on kemiallista alkuperää.
Muinaisten kulttuurien perusteella Aija uskoi, että mieli ja keho olivat yhtä.
Rasva veti puoleensa, poisti ja varastoi ainesosia.
Näiden rasvojen korvaamisen lisäksi ghee-voi auttaa poistamaan myrkkyjä kehosta jos näitä on käytetty tehokkaasti puhdistuksen aikana. - Terveellinen ruoka
Gheetä pidetään tyydyttävimpänä ravintona Ayurvedassa.
Tyydyttävämmät ateriat edistävät kehitystä, kasvua ja tietoisuutta.
Pyhä Lehmä!
Se tosiasia, että ghee tulee lehmistä jotka saavat laiduntaa vapaasti, on lisäetu.
Lehmiä kunnioitetaan hinduperinteissä ja niin minäkin teen. Jos ghee on maidon ydin niin näiden pyhien lehmien maidon täytyy sisältää tätä energiaa.
Ghee on luonnollinen energian antaja.
- Kuumenna ghee ja paista mausteet
Gheen avulla monet yrteissä ja mausteissa olevat terapeuttiset yhdisteet imeytyvät ja kulkeutuvat kehon eri osiin.
Sen vuoksi gheetä käytetään useissa kasviperäisissä hoidoissa.
Yrttejä voidaan lisätä ruokiin tekemällä samoin, kun ne ovat paahdettuja.
JOHTOPÄÄTÖS
Ghee vastaan margariini:
Vaikka gheessä on paljon rasvaa, siinä ei ole transrasvaa.
Margariini taas on tehty kasviöljystä ja sisältää enimmäkseen transrasvaa, mikä on erittäin pahaa sydämen terveydelle.
Qi-Optiman vihjeitä terveytesi parantamiseksi:
1. Vaihda vesi ionisoituun, suodatettuun emäksiseen Biocera-veteen, lue lisää täältä:
2. Vaihda käyttämäsi suola esim. seuraaviin:
https://www.qi-optima.com/product/flower-of-salt-natural-100g-organic-fusion-kitchen/
https://www.qi-optima.com/product/sea-salt-fine-600g-nay/
- Ala käyttää ghee-voita ja näet kuinka nämä pienet muutokset antavat niin monia terveyshyötyjä, että ymmärrät kuinka pienillä muutoksilla on vaikutuksia:
Foodin Ghee voi maistuu lisäksi erittäin hyvältä ja pähkinäiseltä, tilaa sitä nyt!
https://qi-optima.fi/product/kirkastettu-voi-ghee-luomu-300g/
Haluatko saada henkilökohtaisen ohjelman?
Aloita ensimmäisellä ilmaisella keskustelulla:
https://qi-optima.fi/ensimmainen-ilmainen-keskustelu/