Peruskoulutus tunteista
Tervetuloa vihdoinkin Peruskoulutus tunteista -kurssille, joka on suunnattu kaiken ikäisille lapsille!
Olen Minja Zeus, Täydentävän Terveydenhuollon Ammattilainen ja Qi-Optima.fi -alustan perustaja.
Olen tehnyt vuodesta 2013 Psykokinesiologiaa, joka on hyvin tarkka hoito- ja analysointimuoto, jonka avulla selvitetään paranemisen este, on este sitten tunne- tai fyysisellä puolella.
Me suomalaiset olemme yleensä kokeneet väkivaltaa, joko omassa elämässämme tai sukumme historiassa. Väkivalta jättää hyvin syvät jäljet aina, on sitten kyseessä fyysinen tai henkinen väkivalta. Laskemme väkivallaksi myös välinpitämättömyyden ja heitteillejätön.
Me elämme nykypäivää, joka on hyvin kylmää, pinnallista ja väkivaltaista. Luonnossa väkivalta on myös osa luonnon kiertokulkua. Siksi emme pysty kokonaan eliminoimaan sitä, mutta voimme alkaa hyväksyä maailman ensin sellaisena kuin se on, ja kun olomme tasoittuu, voimme sitten alkaa tehdä jotain asioille.
Yleensä paras tapa vaikuttaa maailmassa on muuttaa itseään, se alkaa sitten avata muutoksen tuulia myös lähiympäristössä ja sitä kautta vaikuttaa positiivisesti ympäristöömme.
Kaikki ympäröivä maailmahan vain peilaa sisäistä maailmaamme kuten tunteita ja ajatuksia, joten kokemuksemme mukaan se on ainoa ja paras reitti alkaa vaikuttaa omaan elämäänsä.
Oma kokemukseni tunteisiin liittyen menee näin:
Olen tunteellinen spontaani persoonallisuus, ihan iridologisen analyysin mukaan, jonka voin myös kaikille halukkaille tehdä Ulkoisessa Analyysissä.
Isäni sanoi minulle aina: “Älä itke, olet ruma kuin itket.”
Tulen avioeroperheestä, äitini ja isäni erosivat kun olin 2-vuotias. Se teki hyvin kipeää, ja koska olin kovin herkkä tuntemaan tunteita, voitte kuvitella, että itkua tuli paljon ja useasti, enimmäkseen silloin kun isä vei minut takaisin äidille. Isän luona olin aina vain joka toinen viikonloppu. Isän kanssa sain viettää aikaani vähemmän. Toisaalta hän oli se, joka ei tahtonut kestää minun itkuani. Vaikka toisaalta lapsena isä pelasti minut valvomalla kaiket yöt kanssani, koska en nukkunut, ja hän kävi vielä töissä, mikä oli aivan uskomaton suoritus. Isä, olet sankarini, itse en äitinä pystynyt niin hurjiin suorituksiin, kiitos siitä!
Hänelle eniten itkin lapsuudessa ja monesti vieläkin jos kerron jotain surullista erityisesti isälle, alan itkeä.
Kun kerroin “minut pelastaneille” Krav Maga -ohjaajilleni rankoista traumaattisista kokemuksistani itkien, he sanoivat: “Et saa itkeä jatkuvasti! Sinun on kovetettava itsesi, olisit surullisuuden sijaan vihainen.”
Nämä asiat loukkasivat minua, vaikka sinänsä kukaan näistä yllä mainituista ei halunnut minulle koskaan pahaa. Huomasin ja oivalsin vain, että nämä ovat heidän selviytymiskeinojaan omista käsittelemättömistä tunteistaan.
Millainen maailma meillä olisi, jos me ymmärtäisimme ja kunnioittaisimme omia ja toistemme tunteita?
Purettaisiin tunteet silloin kun ne tulevat emmekä patoaisi niitä?
Ymmärtäisimme miten suuri valta tunteilla on meidän fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta.
Kokemuksieni perusteella Psykokinesiologina, empaattisena henkilönä, äitinä, valmentajana ja terapeuttina olen sitä mieltä, että sillä tavalla kovuus, väkivalta ja välinpitämättömyys vähenisivät, samoin mahdollisesti myös rikollisuus.
Jos mielestäsi maailmamme pitäisi olla pehmeämpi, turvallisempi, hellempi ja rakastavampi paikka, niin ota tämä kurssi ajatuksella haltuun kurssivideo kerrallaan.
Muista kirjautua kanavallemme, kotisivullemme, sosiaaliseen mediaan ja kurssille ja jaa se muiden kanssa.
Kurssi on aina edullisin kun se julkaistaan Qi-Optima.fi -sivulla. Muiden applikaatioiden kautta hinta on aina kalliimpi!
Mikäli saat 10 henkilöä ostamaan yhden kurssivideon, saat tulevan kurssivideon katseluoikeuden ilmaiseksi.
Koemme, että koko maailman lapset, niin aikuiset kuin pienemmätkin ansaitsevat saada ymmärtää ja tietää tunteista kaiken mahdollisen sekä todella ymmärtää niiden voiman ja potentiaalin!
Mikäli olet valtio tai koulu, voimme neuvotella erikoishinnoittelusta, jos tämä kurssi saadaan valtakunnalliseen jakoon.
Muista: lastemme tulevaisuus on meidän käsissämme tässä ja nyt.
Millaisena sinä haluat nähdä lastenlastesi maailman?
Peruskoulutus Tunteista
Me aloitamme Qi-Optimassa verkkokurssin tunteista lapsille ja aikuisille. Koemme, että maailmamme on muuttunut hyvin kylmäksi, väkivaltaiseksi, pinnalliseksi ja välinpitämättömäksi.
Kiire lisää kylmyyttä eikä anna tilaa tunteiden kokemiseen, purkamiseen ja ymmärtämiseen. Haluamme kurssillamme auttaa jokaista ihmistä ymmärtämään, että tunteet ovat ihmisen perusoikeuksia, eikä tunteiden tunteminen, kokeminen, kuunteleminen ja ilmaisu vahingoita ketään, on sitten kysymyksessä kuinka synkkä, negatiivinen, kevyt tai iloinen tunne tahansa.
Kurssillamme haluamme ensin lisätä tietoisuutta ja ymmärtämystä ihmisyyden tärkeimmist
ä elementeistä, jotka ovat meidän omat tunteemme. Ne toimivat oman elämämme kompassina ja navigaattorina ja niiden avulla löydämme sen etsimämme onnen, jota kohden jokainen joka päivä pyrkii.
Meidän tavoitteemme valuvat sitä kauemmaksi, mitä enemmän me patoamme tunteitamme ja välttelemme kohtaamasta niitä ja itseämme.
Tunteet ovat tärkeä ja luonnollinen osa elämää. Ne värittävät kaikkea toimintaa ja
vaihtuvat hetkestä toiseen.
Tunteet jaetaan yleensä kahteen pääluokkaan:
Tunteet jotka aiheuttavat mielihyvää: ilo, nautinto, rakkaus, yllätys
Tunteet jotka aiheuttavat mielipahaa: suru, inho, viha, häpeä
Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen on osa mielen hyvinvointia.
Pieni pohjustus aluksi siitä mistä ihminen koostuu, jotta ymmärrämme paremmin
koulutuksen sisällön.
Informaatiosta- DNA on kuin siemen, se sisältää kaiken tiedon kehittymistä varten.
Energiasta- Tunteet ovat kuin magneetteja, jotka liikuttavat meitä.
Materiaalista- mm. keho, luusto, kudokset, koko fyysinen olemuksemme.
Mieli /Tunne /Keho
Mieli/ Mentaali
Aivojen maailma
Ajattelu ja hahmottaminen
Henkisyys/ Tunne
Ajattelu ja hahmottaminen
Sydämen maailma
Tunteminen ja oleminen
Keho/ Fyysisyys
Maksan maailma
Valitseminen ja toiminta
Kun katsot kehoa näet miten me olemme rakentuneet; meillä on voimakkaasti edustettuna kolme elementtiä. Meillä on kolme eri kammiota tai osaa kehossamme. Kehon eri osissa hallitsevat eri elimet, näet tämän vasemmalla.
Informaatio: Kallossamme meillä on aivot. Pää edustaa
ajattelun maailmaa, koska siellä sijaitsevat myös meidän viisi
aistiamme (näkö, kuulo, maku, haju ja tunto), nämä kaikki sijaitsevat
päässä.
Energia: Rinnan alueella meillä on sydän ja keuhkot.
Sydämellä tunnemme pääasiassa tunteet. Keuhkot ovat
hengityksen koti, johon liitetään monissa uskonnoissa
henkisyys. Tämä tarkoittaa yleensä meidän henkisyyden kotia.
(elämän voima/halu)
Materiaali: Kolmas osamme on alavatsa, jossa sijaitsevat
ruuansulatuselimet, puhdistavat elimet sekä naisen ja
miehen sukupuolielimet. Tämä on meidän perustarpeidemme
keskus, jossa tapahtuu syöminen, eliminoiminen ja lisääntyminen.
Tunteet yhdistävät meidän ajatuksemme teoiksi. Kun katsomme nykyaikaista lääketiedettä, lääketiede ajattelee, että tunteet ovat vain sivutuotteita, jotka johtuvat kemiallisista viestin tuojista kuten hormoneista ja välittäjäaineista, jotka kommunikoivat toisten solujen kanssa. Mikäli tämä ajatusmalli olisi totta, tunteet olisivat vain biokemiallinen reaktio joka voidaan muuttaa lääkkeillä. Kun ajattelemme niitä lukuisia ihmisiä jotka käyttävät lääkkeitä masennukseen, ahdistukseen ja muihin tunneongelmiin, tämä näyttää miten yhteiskuntamme ymmärtää tunteet ja mikä niiden tehtävä hyvinvoinnissa on.
Tämä ajatusmalli tuo hyvin esiin sen, ettei ole olemassa kuin fyysinen keho, sillä
mielenterveysongelmien on katsottu olevan kemiallisia epätasapainoja, jotka voidaan hoitaa samoin kuin muu fyysinen keho.
Tottakai meiltä voi puuttua aminohappoja, mistä johtuen keholla on hankaluuksia
valmistaa hormoneja, mikä aiheuttaa myös ns. valheellisia tunteita. Yleensä tällaiset
epätasapainot johtuvat stressistä. Se monesti vaikuttaa tapaamme syödä tai jättää syömättä, tai syödä hormoneille haitallisia ruokia kuten esim. sokeri, kahvi ja aspartaami. Meidän kehomme perustuslaki on:
” Jos ruuan laatu tai määrä vähenee, se vaikuttaa aina mielialaan
ensimmäisenä, vasta sen jälkeen tulevat vasta fyysiset oireet.”
Lue lisää aminohapoista:
Tunteen ja järjen nopeuserot:
Ihmisessä on kaksi vahvasti vaikuttavaa voimaa: järki ja tunne.
Kuitenkin järki kulkee n. 10 ”megaa” sekunnissa kun tunne kulkee kehossamme n. 10 000 ”megaa” sekunnissa. Sen takia myyntityössäkin kannattaa vaikuttaa
asiakkaan tunteisiin. Sitähän markkinointi on, sillä kun saadaan asiakas tuntemaan
haluttuja tunteita, tunne tekee päätöksen, jolloin vastaus tulee nopeasti.
Alitajuntamme on se joka määrittelee miten reagoimme ulkoisiin ärsykkeisiin.
Alitajunta on lapsen tasolla, ja yleensä sillä ei ole traumaattisessa tilanteessa muuta mahdollisuutta kuin tukahduttaa ikävät tunteet. Sen takia kaikkien on syytä tehdä elämässään terapiaa hoitaakseen tiedostamattomat alitajuiset ja tukahdutetut tunteet jos haluaa elää vapautuneempaa elämää.
Vaikka kuinka olemme loogisia ihmisiä, kehomme toimii näin, ja sen vuoksi olemme elossa tänä päivänä. Esimerkiksi liikenteessä ihminen ei kauaa selviä ilman pelkoa. Tämä asia on hyvä tiedostaa.
Vaikka yhteiskunta ja läheiset koittavat kuinka estää meitä tuntemasta, älä anna heidän tehdä sitä. Yleensä syy siihen miksi joku pyytää ettet olisi vihainen
tai surullinen on se, että hän ei pysty itse kohtaamaan omia käsittelemättömiä
tunteitaan. Joten vain kunnioittaaksesi häntä ja hänen haluttomuuttaan kohdata asiat voit tunteilla muualla. Toki myöskään töissä tai asiakaspalvelussa ei v
oida purkaa patoutuneita tunteita toisiin ihmisiin, niille on oltava säännöllinen purkamiskanava.
Qi-Optiman oma peruskoulutus tunteista pureutuu nyt lähiaikoina kurssivideo kerrallaan näihin aiheisiin:
- Mitä, miksi, missä ja miten tunteet ovat kehossamme?
- Opit tunnistamaan ja nimeämään perustunteita.
- Opit ottamaan tilaa ja purkamaan tunteita.
- Opit asioimaan henkilön kanssa joka ei ymmärrä/hyväksy tunteita.
- Kun olet purkanut tunteet, tee uusi suunnitelma!
- Opit tunnistamaan kohtuuttomuudet tunteiden avulla ja hakemaan apua tarvittaessa.
Maailma tarvitsee peruskoulutusta tunteista:
• Peruskoulussa yksi tärkeimmistä oppitunneista tulisi olla Tunneoppi.
• Ihmisen perusoikeuksiin kuuluu tuntea ja purkaa tunteita.
• Laittomia lauseita ovat esim.: “älä itke”, “älä ole suuttunut”,”älä naura”. Jokaisen tunteet ovat heidän omiaan ja heillä on oikeus tuntea niitä.
• Meidän sisällämme myllertävät voimat jäävät vaille ymmärrystä, ja silloin lopputulokset voivat olla hyvin tuhoisia.
• Mitkään ulkopuoliset synteettiset lääkkeet eivät saa korvata kunnollista ja asiantuntevaa trauman hoitoa/purkua.
Oletko kiinnostunut traumojen hoitamisesta?
Tutustuthan Psykokinesiologiaan tästä
https://qi-optima.fi/mika-on-psykokinesiologia/
Halutessasi henkilökohtaista trauman purkua suosittelemme sinua aloittamaan Ensimmäisellä Maksuttomalla Keskusteluajalla:
Kurssillamme käydään läpi ensin yleisimmät tunneparit, jonka jälkeen opitaan purkamaan tunteita terveellä ja turvallisella tavalla. Tunteiden kuuleminen auttaa sinua selvittämään paljon syvemmin mitä ympärilläsi tapahtuu ja millä lailla esim. muut värähtelevät. Kun purat tunteita rauhallisesti, voit sen jälkeen tehdä uuden suunnitelman ja mennä sitä kohden. Näin elämästäsi tulee määrätietoisempaa ja helpompaa. Pysyt terveempänä ja onnellisempana ja sinulle kehittyy parempi itsetunto.
Nyt käydään läpi lyhyesti yleisimpiä tunteita tämän blogikirjoituksen kautta. Tulethan kurssille saadaksesi syvempää osaamista ja taitoa käsitellä, elää ja purkaa tunteitasi. Yleensä ihmisillä on todella paljon padottuja tunteita, ja kun niitä aletaan purkaa, tunteiden määrä voi yllättää.
Tunteiden patoaminen on alitajuista.
Katso tästä lyhyt video vihan purkamisesta. Viha on yksi voimakkaimmista tunteista jonka yleensä sivuutamme:
Eri värit ovat aallonpituuksia ja sitä kautta värit auttavat myös tasapainottamaan sisäistä tilaamme. Psykokinesiologia on ainoa terapiamuoto, joka on yhdistänyt kinesiologiseen hoitoon värilasit ja väreillä hoitamisen.
Kevytesittelyssä tunneparit:
Tunteiden kirjo on hyvin laaja. Kollegani psykoterapeutti halusi kerran tulostaa kaikista
tunteista tunnekartan. Siitä tuli monta sivua pitkä. Tunteita ja tunteiden variaatioita on
kymmeniä tuhansia. Tunteita tulee ja menee lävitsemme joka päivä kymmenittäin ja sadoittain, osan huomaamme ja osa menee huomaamattamme.
Mieli on ihmisen toiminnan ohjausjärjestelmä
– Mieltä ohjaavat 80%:sesti tiedostamattomat tunteet.
– Mitä paremmin tunnistaa ja hyväksyy omat tunteensa, sitä helpompi on ihmisen olla.
– Ihminen uupuu ja masentuu kun mieleen kertyy käsittelemättömiä tunteita.
– Meillä jokaisella on oma tapamme käsitellä tunteitamme. Jotkut kaatavat ne toisten
niskaan (niin lapset kuin aikuisetkin).
Ilo on voimaa
Tyytyväisyys, ihastus, innostuneisuus, helpotus ja ylpeys – ilon sävyjä on lukuisia, niin kuin tunteita sekoituksineen ja muunnelmineen on satoja. Iloon liitetään usein onni.
Onnellisuusprofessori sanoo, että onni on tunnetila, hyvän olon kokemus ja toisaalta taannehtiva arvio elämästä. Onni on kokonaisvaltainen tila, jossa on iloa, tyytyväisyyttä, rakkautta, kiitollisuutta ja toiveikkuutta. Professori Ojasen mukaan iloa syntyy siellä, missä ihmiset välittävät toisistaan, tekevät hyvää toisilleen ja suhtautuvat lempeästi toisten epäonnistumisiin.
Suru vaatii aikaa ja tilaa
Surua emme pääse pakoon vaikka haluaisimmekin. Jokainen joutuu kohtaamaan elämässään menetyksiä, joista raskaimpia ovat läheisten kuolemat. Modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa kuolema sysätään syrjään – niin myös suru.
Sureva on kuin piikki tehokkuuden lihassa. Suru ei kuitenkaan ole sairaus, eikä sitä pidä medikalisoida, torjua ja tukahduttaa. Lääkitys ei hoida surua. Surutyö on tehtävä, jotta voi hyväksyä menetyksen ja löytää elämässään eteenpäin. ”Sureminen ei ole työtä, jonka voi tehdä tai jättää tekemättä. Se on kuin talon vesivahinko, joka on pakko hoitaa. Sairaudeksi suru muuttuu torjuttuna.” Sureminen on raskasta henkisesti ja fyysisesti. Suru ei ole vain hempeää, siihen kietoutuu tunteiden kirjo rumista kauniisiin. Kaipaus, rakkaus, viha, syyllisyys, raivo ja katkeruus voivat jyllätä mielessä.
Viha on hyödyllinen voimavara
Vihan tunnetta ei tarvitse pelätä, se o
n itse asiassa oikein valjastettuna myönteinen tunne,
voimavara jonka avulla voi saada paljon muutoksia aikaan.
Monet ajattelevat, että on väärin suuttua ja tuntea vihaa. Kypsä ja tasapainoinen ihminen ei muka kokisi niin kielteistä tunnetta.
Vihan tunnetta on ehkä haluttu kontrolloida siksi, että on yhdistetty tunne ja teko: vihasta seuraisi automaattisesti väkivaltaa, vaikka vihaansa voi ilmaista muutenkin kuin tuhoavasti.
Suuttumus ja viha ovat oikeutettuja reaktioita vääryyteen ja epäoikeudenmukaiseen
kohteluun. Vihan tunne on merkki siitä, että joku on tunkeutunut omien rajojesi yli. Vihan
oikean syyn löytyminen auttaa suojautumaan väärinkohtelulta ja korjaamaan sitä.
Vihalle oikea kohde:
” Arkiajattelussa näkyy lapsuuden merkitystä korostava psykologinen näkökulma.
Karrikoidusti se voi merkitä sitä, että kun menetän työpaikkani, tunnen vihaa ja alan selvittää äitisuhdettani, vaikka oikea kohde olisi työnantajan toiminta.”
Työelämä on muutenkin se kenttä, jossa on paljon haavoittavia ja vahingoittavia
käytäntöjä. ”Toisaalta siellä oma toimijuus vihansa ilmaisijana on erittäin rajattua.”
Jos vihaansa ei voi valjastaa kohti muutosta, se uhkaa viedä kaikki voimat ja jähmettää
katkeruuteen.
Tervettä itsetuntoa ei voi rakentaa ilman vihaa. Kun lapsi oppii sanomaan ei, hänen
persoonallisuutensa kehittyy.
Se, että voimme sanoa ei, vaatii vihaenergiaa. Mitä tulee elämästä, jos emme voi sanoa ei. Ei mitään!
Rajat on tehtävä ja oltava ja ne pidetään ilmoittamalla.
Rakkaudessa elämä puhkeaa väreihin
Rakkaus on kauneimmassa muodossaan kiintymystä, omistautumista ja tunteen paloa.
Sillä voi kuitenkin olla aivan tavallinen ulkokuori. Rakkaus saa meidät suuntautumaan kohti rakkauden kohdetta. Tunne saa toivomaan rakkauden kohteen läsnäoloa ja
hyvinvointia.
Rakkaus liitetään usein romanttiseen tunteeseen, joka rajaa kohteen ulkopuolelle kaikki muut.
Rakkaus voi kuitenkin suuntautua mitä ihmeellisimpiin asioihin. Rakkautta voi tuntea ihmistä tai ihmisiä kohtaan, mutta rakastaa voi vaikkapa eläintä,
esineitä, aineettomia asioita ja tekemistä.
Rakkaus on inhimillinen ominaisuus, mutta toisaalta myös eläimet pystyvät kiintymään.
Kauneinta ja kauheinta
Rakkauden pyrkimys iloon ja ilahtumiseen on voima, joka yhdistää yhdeksi rakkauden
kokijan ja sen kohteen. Rakkauteen liittyy myös pyrkimys saada rakkauden kohde
kukoistamaan, joskus kovalla työllä ja vaivaa säästämättä. Tähän tarvitaan myös kykyä
herkistyä kuulemaan rakkautensa kohdetta ja sitä, mitä hän todella tarvitsee. Ilman
kuuntelemista ja herkkyyttä rakkaus voi jäädä omien oletusten vangiksi.
Rakkauteen, etenkin romanttiseen, voi liittyä myös ekstaattisia ja hurmiollisia sävyjä, jotka
ylittävät jokapäiväisen olemisen ja tuovat mukaan mystisempiä ulottuvuuksia.
Rakkaus voi tuoda meissä esiin kauniita mutta myös kauheita puolia.
Omistava ja itsekäs rakkaus on tuhoava tunne, joka jättää jälkeensä tuhkaa ja savuavia
raunioita. Turha rakkaus joka ei löydä vastavuoroisuutta, piinaa kokijaansa. Järjettömässä
rakkaudessa on selkeitä riippuvuuden piirteitä. Nämä kaikki ovat tuskallisia rakkauden
muotoja, joita ei toivoisi pahimmalle vihamiehellekään. Omistaminen on eri asia kuin
omistautuminen.
Arkinen rakkaus on pienieleistä, vaatimatontakin läsnäoloa, intiimiä läheisyyttä ja toisen
tuntemista. Siihen ei liity intohimodraamaa, vaan se hengittää arjessa. Se on myös
kömmähdyksiä, harjoittelua ja opiskelua toisen huomioon ottamisessa. Rakkaus on sitä
että kuuntelee toista ja vaalii onnellisuutta yhdessä.
Pahinta on pelon pelko
Elämää haittaava pelko on kuin vankila. Pahinta on pelon pelko.
Kouristava äkillinen pelko on fyysinen tunne, pulssi kiihtyy, veri alkaa virrata, keho vapisee. Pelko herätti meidät ja olemme valmiita taisteluun. Ja koska hikikin on noussut pintaan, vastustaja ei saa meistä otetta.
Kiitos pelon, ihmiskunta on säilynyt hengissä. Onhan pelon ensisijainen tehtävä ollut suojata vaaroilta. Tarkoituksenmukainen pelko varjelee meitä edelleen.
Säilymme hengissä liikenteessä, kun noudatamme sääntöjä emmekä aja sateella sataa. Viisas pelkää sen verran tulipaloa, että hankkii palovaroittimen.
Vaille jäämisen pelko
Edesmennyt professori ja kognitiivisen psykoterapian kehittäjä Antero Toskala teki
kymmeniä vuosia psykoterapeuttista työtä sellaisten ihmisten kanssa, joilla oli elämää
haittaavia rajoittavia pelkoja. Ansiokkaassa teoksessa Pelot ja niiden voittaminen Toskala
luokittelee pelon kohteet ulkoisiin tilanteisiin ja ilmiöihin, sosiaalisiin tilanteisiin sekä
sisäisiin, kehoon tai mieleen liittyviin seikkoihin.
Ensimmäisiä esimerkkejä ovat mm. lentopelko ja korkeiden paikkojen pelko. Sosiaaliset
pelot liittyvät esillä olemiseen tai tärkeiden ihmissuhteiden luomiseen ja säilyttämiseen.
Ihmisellä on korostunut pyrkimys saavuttaa rakkautta ja hyväksyntää, arvostusta ja
huolenpitoa. Pelkojen taustalla on vaille jäämisen uhkaa tai ristiriitoja, jotka vaarantavat
mahdollisuuden ylläpitää itsestään myönteistä kuvaa ja saavuttaa tärkeitä asioita.
Kehoon
liittyvät sairauspelot ja mieleen sen hallinnan menettämisen pelko.
Usein erityyppiset pelot sekoittuvat ja nivoutuvat toisiinsa. Pelkojen perusjuuriin kannattaa
tutustua. Mikä on keskeinen uhka joka on pelon takana?
Elämää rajoittavia pelkoja kutsutaan fobioiksi tai neuroottisiksi peloiksi.
Älä kontrolloi vaan kohtaa!
Pelot ovat yhteydessä kulttuuriin ja yhteiskunnan muutoksiin. Nykyinen elinympäristö
haastaa sosiaalisen pätemiseen – esimerkiksi Facebookin näyteikkunassa pääsee
vertailemaan omaa elämäänsä muiden elämään. Työelämäkin on pelon kenttä, jossa
joutuu alati arvioitavaksi. Se voi herättää turvattomuutta, aktivoida pelkoja ja tehdä
voimattomaksi.
Pelon pelko on haitallisinta, mikäli haluamme muutosta. On tärkeää tutustua pelkoonsa.
Rohkeuden voi ansaita
Jotta voi olla rohkea pitää siis voittaa pelko. Se että pelosta huolimatta tekee sen asian mikä pelottaa, tekee meistä rohkean.
Ihailemme aina sarjakuvan sankareita miten he ovat niin rohkeita ja vahvoja. Heistä saa myös sen kuvan etteivät he pelkää.
Ajatellaan ettei pelko ole sallittua esim. aikuiselle miehelle. Kyllä meitä kaikkia pelottaa. Se mitä teemme pelolle vaikuttaa siihen millaiseksi se muodostuu kehossamme.
Kateus näivettää ilon – tai sysää toimimaan
Onnistumista ja omistamista korostava yhteiskunnallinen ilmapiiri voi hyvin lisätä vertailua,
kilpailua ja kateutta. Mutta kateuden tunteesta voi myös oppia.
Kateuden lähtökohta on vertailu.
Mittatikkuna näyttäytyy toinen, jolla ovat asiat paremmin ja jolla on jotain mitä itsellä ei ole. Pohjalla lymyää osattomuus: itse ei ole osallisena hyvästä, joka näyttää lankeavan toiselle.
Toisaalta juuri siksi kateus voi myös motivoida tavoittelemaan puuttuvia asioita. Motivoituminen voi olla tapa kääntää negatiivinenkin tunne positiiviseksi toiminnaksi.
Itsepintaisesti kalvava kateus voi kertoa siitä, että kateutta tunteva keskittyy tarkemmin toisten ominaisuuksiin kuin omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin. Jos kateus näivettää sisuksissa pitkään, se voi johtaa pysyvään katkeruuteen ja näivettää elämäniloa.
Tunne eristää kateuden kokijan sen kohteesta ja johtaa näiden vastakkainasetteluun. Onnistumista ja omistamista korostava yhteiskunnallinen ilmapiiri voi hyvin lisätä vertailun, kilpailun ja kateuden mahdollisuuksia.
Kateus voi kohdistua yhtä hyvin materiaaliseen kuin aineettomaankin kohteeseen.
Kadehtia voi niin toisen autoa kuin kotia tai persoonan ominaisuuksia, esimerkiksi taitoja ja
kykyjä. Joskus kateus voi vallata mielen voimakkaana, vaikka haluaisikin iloita toisen
onnistumisesta.
Myötätunto auttaa elämässä eteenpäin:
Kateudesta syntyy myötätunto. Myötätunto tarkoittaa kykyä eläytyä toisten tunteisiin niin hyvässä ja pahassa.
Toisen ilo voi ilahduttaa myös itseä.
Myötätunto suhtautuu myös omaan minään. Se johtaa parempaan kykyyn nähdä omassa elämässä tyytyväisyyden aiheita.
Kateuden viesti kannattaa ottaa tarkempaan tarkkailuun pohtimalla vaikkapa oman osattomuuden kokemuksien syitä, pettymyksiä, omista tarpeista huolehtimista sekä itselle tärkeitä tavoitteita. Joskus menetyksen hahmottaminen voi johtaa parempaan itsetuntemukseen, mikä voi helpottaa kateutta. Se motivoi myyntityössä; näen että toinen saa tulosta, joten minäkin pystyn jos hän pystyy!
Syyllisyys on kuin hälytyskello:
Syyllisyys hälyttää väärästä askeleesta. Joskus hälytys voi olla aivan väärin viritetty.
Ellen Tuomaala: Syyllisyyden tunteella on tarkoituksensa, se kertoo oikean
ja väärän rajasta. Tunne voi liittyä tekoon, mutta voi yhtä lailla nousta esiin häilähtävien ajatusten ja tunteiden yhteydessä. Joskus syyllisyys kulkee osana arkea ja värittää taustalla kaikkea, mitä ihminen tuntee tai tekee.
Syyllisyys voi olla selkeästi tunnistettava ja johdonmukainen tunne. Se voi myös sekoittua muihin tunteisiin epämääräiseksi möykyksi, jolloin sitä on vaikeaa erottaa, Syyllisyys voi naamioitua muiden tunteiden, esimerkiksi pelokkuuden ja huolen kaapuun. Joskus syyllisyyttä voi kantaa tapahtumasta johon ei ole mitenkään syyllinen, mutta se on vaikuttanut kielteisesti omaan elämään.
Syyllisyys on häpeän ja kateuden sukulainen. Katumusta tunnetaan kuitenkin yleensä
tietystä teosta, mutta syyllisyys voi olla epämääräisempää. Joskus syyllisyydellä ja
häpeällä tarkoitetaan kutakuinkin samaa asiaa. Häpeä voi liittyä ulkopuolisempaan asiaan,
kuten kasvojen tai kunnian menettämiseen, kun syyllisyys ulottuu mielen syvimpiin
kerrostumiin asti.
Syyllisyyden tunteella on kehityshistoriansa. Ihmiset ovat kuuluneet kautta aikojen
yhteisöihin, joiden eloonjäämistä ja jatkuvuutta ovat varmistaneet yhteiset pelisäännöt.
Poikkeamia normeista ja säännöistä on rangaistu. Rangaistuksen uhka on samalla
sisäistetty osaksi mieltä, syyllisyyden ja häpeän tunnetta. Nämä tarkoittavat siten
rankaisevaa itsesäätelyä. Vaikka jokin sääntö olisi jo vanhentunut, se voi edelleen jättää
jälkiä sukupolvienkin takaa syyllistävästi kasvatuksessa.
Syyllisyys on kuin hälytyskello, joka hälyttää mielen sisällä vääryydestä ja yhteiskunnan
pelisääntöje
n rikkomisesta. Hälytys voi olla vielä väärin viritetty. Joskus syyllisyys ei
herää raa’ankaan teon yhteydessä: hälytin ei värähdä, vaikka syytä olisi. Joskus hälytin
jää päälle ja hälyttää jatkuvasti ilman syytä.
Vapaus on elää hetkessä
Kuva kertookin enemmän kuin tuhat sanaa, kun vapautamme itsemme traumaattisista
muistoista ja tiedämme, että muiston on vain tarkoitus opettaa meitä jottemme tekisi samoja virheitä kahta kertaa.
Joskus voi vain olla vaikea katkaista traumaattisia muistoja ja niiden ikävää oravanpyörää, joka toistaa itseään niin kauan kunnes tiedostettu tunne käydään läpi ja voidaan saada vapaus.
Psykokinesiologia on tehokas tapa vapauttaa traumaattisten muistojen poistumista ja
käsitellä tunteita ihan niiden oikeilla nimillä.
Täällä lisää aiheesta!
https://qi-optima.fi/mika-on-psykokinesiologia/
Ho-`oponopono on myös todella hyvä ja tehokas tapa vapauttaa traumaattisia muistoja.
Tässä meditaatiovideo aiheesta:
https://youtu.be/cyHeOa3urr0
Minja Zeus Täydentävän Terveydenhuollon ammattilainen ja Psykokinesiologi kirjoitti tämän koulutus materiaalin lähteistä ja omasta kokemuksestaan hoitotyössä.
Lähteet: Mielen terveys -lehti
Psykoterapeutti Seppo Kantola
Psykokinesiologian kautta omassa työssä ja elämässä opittua ja yhdisteltyä.
Steven Horne The heart´s key to success, happiness and health
Mieli /Tunne /Keho
Mieli/ Mentaali
Aivojen maailma
Ajattelu ja hahmottaminen
Henkisyys/ Tunne
Ajattelu ja hahmottaminen
Sydämen maailma
Tunteminen ja oleminen
Keho/ Fyysisyys
Maksan maailma
Valitseminen ja toiminta
Tunteemme ovat meidän ystäviämme, ne tulevat aiheesta ja niitä on syytä kuunnella.
Kuitenkin jo syntymä on ihmiselle traumaattinen kokemus ja traumaattisia tapahtumia
tulee jatkuvasti. Traumahan syntyy siitä kun jäämme yksin ikävään tilanteeseen emmekä
osaa ratkaista sitä. Silloin tulee padottu tunne, sillä alitajuntamme on lapsen tasolla ja lapsi osaa vain padota. Siksi on hyvin tärkeää jo lapsille (ja meille aikuisille jos emme ole oppineet) pyrkiä
hyväksymään tunteet ja käsitellä ne.
Joidenkin tunteiden läpikäymiseen tarvitaan terapeuttia. Kun traumaattinen tapahtuma käydään läpi terapeutin kanssa, tunnetaan ikävä tunne hetken aikaa ja vapautetaan se tunnepäästöllä. Ikävän tapahtuman tunnelataus katoaa ja se poistuu vaivaamasta mieltä ja kehoa, ja stressi poistuu. Kun stressi poistuu, kaikki muut oireet alkavat helpottaa, sillä stressi pahentaa niitä aina. On eri asia kun puhuu ystävän kanssa traumoistaan. Silloin jätät traumaattiset tapahtumat ystäväsi valokenttään ja näin hän rasittuu. Lisäksi ystävä ei ole terapeutti, hänellä ei ole terapeutin koulutusta, ja sillä on
merkitystä mitä terapiaa käyttää. Psykokinesiologia on yksi tehokkaimmista tavoista löytää
paranemista estävät asiat ja saada niille oikeat nimet. Silloin opit itsestäsi ja muista ja ennen
kaikkea alat tunnistaa omia tunteitasi.
Tiesitkö että kun sairastumme, elin jossa sairastuminen on lakkaa heijastamasta valoa; mitä
enemmän sekaisin valon tuottaminen on, sitä sairaampi kyseinen elin on.
Meidän valokehomme kautta voidaan todella tarkasti analysoida mikä on sairauden aiheuttaja.
Paraneminen voi tapahtua vasta sitten kun henkilö on hoitanut traumansa ja haitalliset käyttäytymismallit.
Terveyden ja henkisen tasapainon häiriön lähteet voidaan jakaa seuraaviin alueisiin:
1.Psyykeen tason traumat: Käsittelemättömät ja tukahdutetut ja vaikeat tapahtumat ja niistä
johtuva stressi, ns. purkamaton sielun konflikti.
- Energeettiset tukkeumat ja häiriöt: Fyysisen kehon arvet (myös poistetut hampaat) ja
loukkaantumiset, lävistykset , tatuoinnit, silmälasit, hammaspaikkojen aiheuttama
elektrogalvanismi, energiakehon tukkeumat ja asymmetriat. - .Ruoka-aine- ja ympäristöallergiat: ruoka-aineallergiat (gluteiini, kaseiini jne.),
huonepöly, siitepöly, kissa, koira, metalli, kemikaalit, lääkkeet jne.
4.Geopatia ja sähköstressi: vesisuonet, makuupaikka, tietokone, puhelin, puhelinmastot jne.
5.Myrkkyrasite: ulkoiset myrkkyrasitteet: raskasmetallit, liuottimet, lääkkeiden ylijäämät,
hiusvärit, petrokemikaalit, puunsuoja-aineet, ruoka-aineiden myrkkyrasite, biotoksiinit:
virusten , bakteerien, loisten ja sienien jäterasite, kehon omat kuona-aineet, home. - Puutostilat: proteiini, rasvahapot, biologiset hiilihapot, kivennäis- ja hivenaineet,
vitamiinit, entsyymit, vesi, happi jne. - Rakenteelliset ongelmat: purenta, nikamat, lantion asema jne.
Psyykeen tason ongelmat ovat mentaalikehon, intuitiivisen tai henkisen kehon tasolla.
Energiatukkeumat, allergia, geopatia ja sähköstressi ovat sähköisen kehon tasolla.
Myrkkyrasite ja puutostilat ja rakenteelliset ongelmat ovat fyysisen kehon tasolla.
Lähes kaikki normaalit diagnoosit ovat vain oireen tasolla olevan tilanteen kuvausta. ATR-
analysointi menee syvemmälle syiden tasolle. Ihmisen terveydentilan tarkka kuvaus syntyy
kolmesta komponentista:
- objektiiviset tutkimustulokset: esimerkiksi verinäytteet
- ART-analyysi
- terve ihmisjärki
Psykokinesiologialla saa selville 7 t
ekijää, jotka voivat olla paranemisen esteenä, ja
kun oireen taustatekijät on tarkkaan selvitetty, tehdään selkeä ja yksilöity hoito-ohje,
jolloin paraneminen voi olla hyvinkin nopeaa.
Kehossamme on 5 eri tasoa. Me emme ole vain fyysinen kokonaisuus vaan siihen yhdistyy
kaikki tämä.
Psykokinesiologiaa ovat käyttäneet Saksassa lääkärit ja luontaishoitajat jo 1990-luvulta lähtien. Vasta nyt Suomessa alkaa olla muutamia psykokinesiologeja.
Traumat ovat hyvin voineet tulla aikuisiässä tai jo kohdussa, jolloin ne voivat olla
intuitiivisella tasolla. Tällöin hoitaminen on aina haastavampaa, ja ihmisen on aina
hankalampaa tunnistaa näitä padottuja käsittelemättömiä tunteita.
Kehomme on monimuotoinen kokonaisuus. Energiakehomme tuntee tunteet eri
aallonpituuksina.
Tässä on hieno kuvaus tunteista Helsingin Sanomista. Erityisesti siitä missä kohtaa
kehoa ne tuntuvat.
Kuusi perustunnetta näkyy väreinä kehossa. Suomalaiset tutkijat tekivät tarkimman tunnekartan
kehosta. Kuvissa lämpimät värit, kuten keltainen, esittävät missä tunnetila kehossa kasvoi, kun hän
kuuli tietyn sanan tai tarinan tai näki kuvan. Kylmät sinertävät värit kertovat, missä koehenkilön
tunnetila omassa kehossaan väheni.
Lue koko juttu täältä: http://www.hs.fi/tiede/art-2000002699548.html
Meidän yhteiskuntamme ja kulttuurimme
Yhteiskuntamme on hyvin tärkeä ja suuri vaikuttaja kaikkien meidän elämässä. Tehdään hyvin
selväksi montaa asiaa jo lapsena kuten:
– Isot pojat eivät itke
– Pyyhi tuo typerä virne pois kasvoiltasi
– Älä uskalla olla vihainen minulle
– Ei sinun pidä tuntea noin siitä
– Älä ole surullinen
– Miten voit iloita tällaisena aikana
– Sinun ei pidä olla häpeissäsi
– Älä ota tuota asennetta minun kanssani, nuori neiti
– Piristy, älä ole masentunut
– Et voi luottaa tunteisiisi
– En välitä mitä tunnet
– Nautinnon etsiminen on syntiä
Kaikki nämä viestittää meille, että ei ole oikein tuntea tunteita. Tunteet ovat kuitenkin meidän
ystäviämme, ja ne tiedottavat, jos jokin asia on meitä kohtaan väärin tai oikein. Tunteet ovat
kehomme keino saada nopeasti viesti perille aivoihin, jotta voimme analysoida sen kaikkien
aistiemme kautta ja tehdä oikeat valinnat.
Vaikka joku käskee sinua olemaan tuntematta, se ei poista sinun tunteitasi vaan patoaa
niitä. Yleensä tämä aiheuttaa vielä sellaisen käsityksen ihmisessä, että hänessä on vikaa, tunteisiin ei voi luottaa, tai se mitä sydän sanoo minulle on väärin. Tästä syntyy virheellinen käyttäytymismalli, joka estää paranemisen hyvin tehokkaasti.
Onneksi näitä uskomuslauseita voidaan hoitaa psykokinesiologian avulla, ja toki oma aktiivisuus ja
halu parantua vaikuttavat paljon. Hoidettaessa uskomuslauseita saadaan motivaatio paranemaan.
Onnellisuus on meidän luonnollinen olotilamme
Kaikki terveet lapset, joita ei ole hyväksikäytetty tai laiminlyöty ovat aina onnellisia. Sinut on luotu
olemaan onnellinen. Valitettavasti vanhemmat ovat luultavasti jopa rankaisseet lapsuudessa siitä että olit onnellinen – kun sinä nauroit ja leikit ja vanhemmat ajattelivat, ettet saa nyt hihkua ja
kielsivät sinua.
Uudelleen; vaikka joku sanoo sinulle ettet saa tuntea tunteita, ei se poista tunteita sinulta vaikka
muutat omaa käyttäytymistäsi. Tunteet jäävät sisälle ja ne patoutuvat, tämä myös heikentää
sinun tietoisuuttasi.
Tunne on siis suoraan hyväksyttävä ja tunnettava, se on läpikäytävä koska se on ainoa keino jolla tunne saadaan poistumaan, jottei se aiheuttaisi oireita tai jopa sairastumista.
Nautinnon ja kivun tarkoitus
Ajatellaan hetki onko jokin tunne oikein tai väärin. Voidaan ajatella fyysisiä tuntemuksia. Kun
kosketat jotakin mikä on kylmää, onko se väärin? Tietenkään ei ole. Onko väärin koskettaa jotakin
joka tuntuu kuumalta? Kyseessä ei tietenkään ole tunne vaan palaute, informaatio meidän aisteiltamme, joka kertoo mitä ympäristössä tapahtuu.
Viedään ajatus pidemmälle. Ajatellaan tunteita nautinto ja kipu. Onko kipu ”pahasta”? Eihän normaali ihminen pidä kivusta, olisimme hyvin erikoisia jos näin olisi. Ajattele jos kipua ei olisi ollenkaan, miten silloin tietäisit satuttaako tai loukkaako jokin sinua?
Mikäli otat kivun pois, kuinka voit hoitaa sen asian joka aiheuttaa kivun?
Kun ajattelemme luonnonmukaista paranemista, autan aina ihmisiä löytämään kivun syyn.
Ehkäpä he eivät ole syöneet terveellisesti, ehkä he eivät nuku tarpeeksi tai eivät juo tarpeeksi
puhdasta vettä. Ehkä he mekaanisesti stressaavat kehoaan jollain tavalla. Kun löydämme haitallisen
käyttäytymismallin joka vahingoittaa kehoamme ja kun poistamme sen, keholla on mahdollisuus
parantua.
Valitettavasti ihmiset eivät halua tehdä näin. He haluavat jatkaa haitallista käyttäytymistä ja päästä
vain eroon kivusta. Kun he tekevät näin, he tuhoavat ja vahingoittavat kehoaan ottaen vain
kipulääkkeitä poistaakseen kivun. Kun kipu puudutetaan, emme voi tuntea sitä. Mikä tahansa
kehossasi on vialla, se on siellä edelleen, et vain tunne sitä enää. Tekemällä näin hoidat vain oiretta
etkä ongelman todellista syytä.
Teemme tätä joka päivä ns. negatiivi
sille tunteillemme. Muinaisessa historiassa tehtiin näin: jos viestin tuoja toi huonon viestin, hänet tapettiin. Kuulostaa tyhmältä, mutta näin teemme omassa elämässämme joka päivä.
Sydämen kovettaminen
Tunne on viesti. Kutsumme joitain tunteita ”negatiivisiksi” vain siksi, että ne kertovat meille että
jokin on väärin, ihan kuten kipukin tekee.
Valitettavasti, sen sijaan että yrittäisimme ymmärtää mitä sydämemme koittaa meille sanoa, meidät
on opetettu vain puuduttamaan kipumme. Tätä prosessia kutsumme ”sydämen kovettamiseksi”.
Kun kovetamme sydämen, puudutamme sydämen äänen, joka on henkisen
ymmärtämisen kanava. Tämä sulkee yhteyden luontoon, muihin ihmisiin ja lopulta kaikkeuteen.
Kun sydämen ääni ei enää vaikuta meihin, teemme valinnat pelkästään päässämme. Eli me
saatamme oppia laittamaan kasvoillemme iloisen tekohymyn vaikka oikeasti emme tunne oloamme
hyväksi. Voimme jopa teeskennellä välittävämme vaikkemme oikeasti välitä. Voimme ulkoisesti tehdä ”juuri oikeita asioita”, mutta olemme silti sisältä täynnä käsittelemätöntä pelkoa, vihaa ja surua, ja mikä tärkeintä, nämä käsittelemättömät tunteet vaikuttavat kuitenkin alitajuisesti meidän valintoihimme tavoilla, joita emme näe tai ymmärrä.
Mikäli emme toimi aidosti sydämestämme, meistä tulee tekaistuja. Meistä tulee enemmän
persoonallisuus kuin oikea ihminen. Tästä johtuu se, että vedämme puoleemme samoja
toimimattomia ihmissuhteita ja tilanteita; selvittämättömät tunteet sydämessämme
vaikuttavat alitajuisesti valintoihimme (tapamme viestintuojan).
Meidät on ohjelmoitu etsimään onnellisuutta ja rakkautta.
Haitalliset käyttäytymismallit ja uskomuslauseet estävät meitä hyvin tehokkaasti olemasta
onnellisia.
Onko sinulla tunnelukkoja? Testaa: http://www.tunnelukkosi.fi/testi.php
Mikäli on, ne kannattaa hoitaa, jotta voit mennä kohti onnellisempaa elämää.
Harjoituksia tunteiden tunnistamiseksi ja purkamiseksi
Pysähdy hetkeksi ja kysy itseltäsi miltä minusta tuntuu?
Hengitä ensin muutaman kerran syvään ja kirjoita paperille miltä NYT tuntuu.
Kuten huomaat, tunteet eivät tule päästäsi vaan voit tunnustella erityisesti sydäntäsi. Voi olla, että
sinulla on tukkoinen olo vatsassasi, kipua niskassa ja hartioissa tai hermostunut olo vatsassasi.
Tunne koko kehosi ja kirjoita se paperille.
Jotkut ihmiset ovat niin paljon puuduttaneet tunteitaan, että he eivät pysty tuntemaan ennen kuin
ovat kovissa kivuissa.
Sinun ei tarvitse yllättyä tunteista joita alkaa purkautua, siellä voi olla ihan mitä vaan.
Miten eri tunteet purkautuvat?
Eri tunteilla on eri energia ja ne siis purkautuvat eri tavalla:
Pelko- Tärisemällä
Viha- Huutamalla tai lyömällä
Nolostuminen/häpeä- Nauramalla
Suru- Itkemällä
Ilo- nauramalla
Niin kuin kaikessa paranemisessa, ensimmäinen askel on hyväksyminen.
Miksi eläimet eivät ole stressaantuneita, vaikka ne joutuvat joka päivä henkeä uhkaaviin tilanteisiin?
Eläimet purkavat tunteitaan heti kun tunne tulee.
Esimerkiksi kun kissa nappaa hiiren suuhunsa, hiiri
jähmettyy paikalleen ja leikkii kuollutta toivoen, että
kissa pudottaa hiiren.
Kun hiiri vapautuu se tärisee pelon pois.
Pelko tosiaan purkautuu tärisemällä, tähän on kehitetty loistava
hoitomuoto nimeltään TRE-terapia.
KEHOSI OSAA JO VAPAUTUA STRESSISTÄ, lisää:
http://www.trefinland.fi/
Yksinkertaiset ja helposti omaksuttavat TRE-stressinpurkuliikkeet eli TRE® (Tension, Stress &
Trauma Release Exercise) käynnistävät kehon luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan
palautumismekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Saat kehosi takaisin.
Kehosi voi alkaa spontaanistikin purkaa pelkoa esim. venytellessä, anna siis kehosi täristä.
Lopuksi teemme vihan purkua Hiljaisuusjoogan merkeissä
-Harjoitus omien rajojen luomiseksi
-Mitä tehdään kun toinen rikkoo rajojasi
-Puretaan vihaenergiaa (palleahengitys)
-Maadoitetaan itsemme, tehdään selväksi että minä seison omilla jaloillani
-Vihaa täytyy huutaa tai lyödä pois kuten kuvassa näkyi, tee siis töitä sen eteen ettet patoa
tiedostamattomia tunteitasi!
Heräsikö kysymyksiä tai toiveita? Kysy rohkeasti ja voi hyvin, tiedosta oma tunteesi ja anna oman tietoisuutesi kasvaa. Tarkkaile koko ajan mitä tunnet ja mitä ympärillä tapahtuu, välitä, elä hetkessä!